Primeur in België: AZ Sint-Jan Brugge AV breekt pancreassteen met mobiele verbrijzelaar

In het AZ Sint-Jan Brugge AV is voor de eerste keer in België een pancreassteenverwijdering uitgevoerd met een mobiele niersteenverbrijzelaar. De procedure breekt harde stenen in de pancreas vóór verwijdering. Dat betekent voor de patiënt een niet-invasieve manier om de stenen te verkleinen en het behandelingssucces van de aansluitende endoscopische verwijdering te vergroten. Deze primeur onderstreept het tertiair karakter van het AZ Sint-Jan Brugge AV in de behandeling van complexe pancreasaandoeningen.

Minder invasief en minder complicaties

In België wordt jaarlijks bij zo’n 1.000 patiënten de diagnose van chronische pancreasontsteking gesteld, waarvan ongeveer een 100-tal met pancreasstenen die in aanmerking komen voor een behandeling met verbrijzeling. Pancreasstenen kunnen de afvoer van alvleeskliersappen belemmeren, wat pijn en spijsverteringsproblemen veroorzaakt. Deze patiënten kunnen dus in aanmerking komen voor een ESWL (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy)-gebaseerde behandeling. Het gebruik van ESWL voor de behandeling van pancreasstenen is een minder gebruikelijke toepassing van ESWL in vergelijking met de meer gangbare behandeling van nierstenen. ESWL wordt toegepast bij pancreasstenen wanneer die te groot of te hard zijn om spontaan door het pancreaskanaal te passeren of endoscopisch verwijderd te worden.

Een behandeling met ESWL voor een pancreassteen is een gespecialiseerde procedure om harde stenen in de alvleesklier (pancreas) te breken. Deze ingreep gebeurde tot nu toe uitsluitend via een vaste verbrijzelaar in enkele universitaire ziekenhuizen, waaronder UZ Leuven, ULB en CUSL in Brussel en ook in het AZ Sint-Jan Brugge AV. De ingreep met een mobiele verbrijzelaar voor een pancreassteenverwijdering is een innovatieve aanpak, die voor het eerst in België gebeurt.

De mobiele verbrijzelaar SLK-INLINE, die door het AZ Sint-Jan Brugge AV wordt gebruikt, is een geavanceerd lithotriptorapparaat dat precisie en efficiëntie biedt. Het maakt gebruik van beeldvormingstechnieken zoals echografie of röntgen om de exacte locatie van de steen te bepalen en de schokgolven gericht toe te dienen.

Dr. Christophe Snauwaert van de dienst Maag-, Darm- en Leverziekten verrichtte de ingreep: “De behandeling van pancreasstenen is veel complexer dan die van nierstenen en vereist een compleet andere benadering en positionering van de patiënt. Dat we dit toestel hiervoor inzetten, onderstreept niet alleen de veelzijdigheid ervan, maar ook de innovatieve aanpak van het ziekenhuis.”

Behandeling in 2 fasen

De procedure voor de verwijdering van pancreasstenen gebeurt in 2 gescheiden fasen: de ESWL-behandeling breekt de stenen tot de gewenste grootte en de endoscopische ERCP (Endoscopische Retrograde Cholangio-Pancreatografie)-procedure verwijdert de fragmenten. ESWL biedt een niet-invasieve manier om de stenen te verkleinen en het behandelingssucces van aanvullende technieken zoals ERCP te vergroten. Tijdens de ESWL-procedure worden schokgolven van buitenaf naar de pancreassteen gestuurd om deze in kleinere fragmenten te breken. Zo kunnen ze gemakkelijker via het pancreaskanaal worden afgevoerd.

ERCP is een medische (endoscopische) procedure die wordt gebruikt om aandoeningen van de galwegen, galblaas, alvleesklier (pancreas) en het pancreaskanaal te diagnosticeren en te behandelen. Deze techniek combineert endoscopie, waarbij een flexibele slang met een camera wordt gebruikt, met röntgenbeeldvorming om de anatomie van deze structuren in beeld te brengen en eventuele problemen te verhelpen. Met behulp van röntgenbeelden kan de arts blokkades, stenen, vernauwingen of andere afwijkingen opsporen en verwijderen.

Tertiair pancreascentrum

“Als erkend chirurgiecentrum voor pancreasbehandeling beschikken we over de expertise om het totaalpakket aan pancreasbehandelingen aan te bieden, zowel chirurgisch als endoscopisch, zoals een tertiair centrum”, onderstreept dr. Snauwaert. “Het AZ Sint-Jan Brugge AV gaat resoluut voor toegankelijke zorg op het hoogste niveau voor elke patiënt. De ESWL-ingreep die nu gebeurde met dit nieuwe mobiele apparaat geeft meer mogelijkheden om flexibel in te spelen op medische urgenties en invasieve chirurgische ingrepen met ongewenste complicaties te vermijden.”

Het AZ Sint-Jan Brugge AV is een erkend centrum voor complexe chirurgische ingrepen van de pancreas bij benigne, premaligne en maligne aandoeningen van de pancreas en/of peri-ampullaire regio. Patiënten met pancreaskanker in Noord West-Vlaanderen worden er geopereerd. Het Pancreascentrum Noord West-Vlaanderen is een initiatief en samenwerkingsverband van verschillende ziekenhuizen binnen de regio: AZ Sint-Jan Brugge AV, AZ Delta, AZ Sint-Lucas Brugge, AZ West Veurne en het Sint-Andreasziekenhuis Tielt.

 

Dienst Communicatie

AZ Sint-Jan Brugge AV

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over AZ Sint-Jan Brugge AV

Het AZ Sint-Jan Brugge AV is een autonome verzorgingsinstelling waar 258 artsen en 3462 andere medewerkers zetten zich inzetten voor innovatieve referentiezorg voor iedereen. De twee campussen (Sint-Jan en SFX) vormen samen het op een na grootste ziekenhuis van West-Vlaanderen.

Als open ziekenhuis, waar élke zorgbehoevende welkom is, los van sociale achtergrond, geloofsovertuiging of financiële draagkracht hanteert het AZ Sint-Jan Brugge AV bewust alleen conventietarieven.

In een geest van vernieuwing streeft het voortdurend naar toonaangevende topzorg in een aantal medische domeinen. AZ Sint-Jan Brugge AV is een referentie in de regio en voor bepaalde expertises zelfs tot ver buiten de regio.

Het AZ Sint-Jan Brugge AV bundelt intern én extern krachten om de meest kwalitatieve zorg aan te bieden. Intern vertaalt zich dat in een grote multidisciplinariteit en doorgedreven synergie tussen verschillende diensten, medewerkers en artsen. Extern heeft AZ Sint-Jan Brugge AV bijna 150 samenwerkingsverbanden lopen, een cijfer waarmee het koploper is in West-Vlaanderen.

 

Neem contact op met

Campus Sint-Jan Ruddershove 10 8000 BRUGGE Campus SFX Spaanse Loskaai 1 8000 BRUGGE

+32 50 45 36 36

communicatie@azsintjan.be

azsintjan.be