Dr. Van Trappen demonstreert ingreep met nieuwe robottechniek via livestream vanuit Brugge aan 2.000 gynaecologen op congres in Marseille
Brugge, 25 oktober 2024
Oncologisch gynaecoloog dr. Philippe Van Trappen demonstreert maandag 28 oktober vanuit het AZ Sint-Jan Brugge AV via livestream een nieuwe robotfluorescentietechniek die hij zelf als eerste ter wereld beschreef voor patiënten met diepe infiltrerende endometriose. Deze techniek visualiseert de blaas en urineleider gelijktijdig met een fluorescerende stof tijdens een hysterectomie, nu voor een grote baarmoeder via robotchirurgie. De livestream zal gevolgd worden op het congres van de European Society for Gynaecological Endoscopy (ESGE) in Marseille. De uitnodiging van ESGE om deze baanbrekende techniek te presenteren, bevestigt dr. Van Trappen als wereldautoriteit en het AZ Sint-Jan Brugge AV als referentiecentrum voor robotchirurgie in de gynaecologie in Europa.
Hoogtechnologische robotchirurgie
Het is uniek dat een Belgische arts wordt uitgenodigd om voor een publiek van 2.000 gynaecologen een baanbrekende robot chirurgische techniek te demonstreren. Dr. Van Trappen presenteert een techniek waarbij hij een fluorescerende stof gebruikt tijdens het verwijderen van een grote baarmoeder met de robot. Een techniek die hij als eerste ter wereld beschreef in de wetenschappelijke literatuur. Tijdens de ingreep wordt de blaas gevuld met een fluorescerende groene oplossing en worden de urineleider van de nier naar de blaas en de blaas zelf zichtbaar gemaakt met een speciale visualisatietechniek. “Dat levert een bijna infrarood spectrumbeeld op tijdens de robotingreep, wat helpt om belangrijke nevenschade te voorkomen tijdens het verwijderen van de baarmoeder”, vertelt dr. Van Trappen.
Referentiecentrum in Europa
De dienst Gynaecologie-gynaecologische oncologie van het AZ Sint-Jan Brugge AV startte op initiatief van dr. Van Trappen in 2012 een robotchirurgieprogramma. “Door zijn gedrevenheid groeide het ziekenhuis uit tot een van de referentiecentra voor robotchirurgie binnen gynaecologie en gynaecologische oncologie in Europa”, vertelt dr. Hans Rigauts, Algemeen directeur. De dienst introduceerde als eerste in de Benelux robotchirurgie voor de behandeling van zowel vroegtijdig als vergevorderd ovariumcarcinoom, in navolging van de Mayo Clinic in de Verenigde Staten, McGill University Health Centre in Canada en Gemelli University Hospital in Italië. Het AZ Sint-Jan Brugge AV behoort ook tot de weinige centra wereldwijd die gespecialiseerd zijn in complexe robotchirurgie voor terugkerende baarmoederhalskanker.
Dr. Van Trappen
Dr. Philippe Van Trappen is een wereldvermaarde expert op het gebied van gynaecologische robotchirurgie. Al jaren leidt hij gynaecologen en gynaecologisch oncologen op in vooraanstaande opleidingscentra zoals in IRCAD (Straatsburg). Hij ontwikkelde innovatieve chirurgische technieken voor de behandeling van gynaecologische kanker en endometriose, zoals de para-aortale schildwachtklieren, robot-geassisteerde vaginale afsluiting bij baarmoederhalskanker en volledige vaginale resectie bij vaginaal melanoom. Ook ontwikkelde hij baanbrekende methoden voor de behandeling van endometriose, waaronder het gebruik van een fluorescerende stof om blaasendometriose nauwkeurig te verwijderen. Deze innovaties hebben geleid tot internationale erkenning en publicaties.
Sinds 2016 is dr. Van Trappen aangesteld als Master Proctor voor Intuitive Surgical (Sunnyvale, VS) en lid van de academische commissie van de Society of European Robotic Gynaecological Surgery (SERGS). Hij is bovendien oprichter en coördinator van het Brugs Multidisciplinair Centrum voor Endometriose (BMCE), waar een gespecialiseerd team complexe gevallen van endometriose behandelt met de nieuwste robot chirurgische en minimaal invasieve technieken.
Voor meer informatie kunt u met dr. Van Trappen contact opnemen via de contactgegevens onderaan deze mededeling. Beeldmateriaal van tijdens de operatie kan u na afloop bekomen.
Over het AZ Sint-Jan Brugge AV
Het AZ Sint-Jan Brugge AV is een (zieken)huis waar élke zorgbehoevende terecht kan voor basiszorg en gespecialiseerde zorg. Het AZ Sint-Jan Brugge AV is een autonome verzorgingsinstelling waar 260 artsen en 3.500 andere medewerkers zich inzetten voor innovatieve referentiezorg voor iedereen. De twee campussen (Sint-Jan en SFX) vormen samen het op een na grootste ziekenhuis van West-Vlaanderen.
Als open ziekenhuis, waar élke zorgbehoevende welkom is - los van sociale achtergrond, geloofsovertuiging of financiële draagkracht - hanteert het AZ Sint-Jan Brugge AV bewust alleen conventietarieven.
In een geest van vernieuwing streeft het voortdurend naar toonaangevende topzorg in een aantal medische domeinen. AZ Sint-Jan Brugge AV is een referentie in de regio en voor bepaalde expertises zelfs tot ver buiten de regio.
Het AZ Sint-Jan Brugge AV bundelt intern én extern krachten om de meest kwalitatieve zorg aan te bieden. Intern vertaalt zich dat in een grote multidisciplinariteit en doorgedreven synergie tussen verschillende diensten, medewerkers en artsen. Extern heeft AZ Sint-Jan Brugge AV bijna 150 samenwerkingsverbanden lopen, een cijfer waarmee het koploper is in West-Vlaanderen.
Dienst Communicatie