AZ Sint-Jan Brugge is creatief met zonnepanelen

Wat doe je als ziekenhuis met een hoog energieverbruik, steeds strengere klimaatregels en daken die al halfvol staan met technische installaties? Juist: je wordt creatief met duurzame energie. En precies dat deed het AZ Sint-Jan Brugge AV. Met 2.625 zonnepanelen op elke bruikbare vierkante meter dak en 12 laadpalen in de nieuwe parkeertoren zet het ziekenhuis een grote stap richting een groenere toekomst. Een slimme investering die niet alleen goed is voor het milieu en de zorg, maar ook naadloos aansluit bij het klimaatbeleid van Stad Brugge.
"We moesten puzzelen met onze daken"
Projectleider Christophe Dardenne van het technisch departement: “Ons ziekenhuis heeft veel daken, maar op die daken staan dan weer ventilatie-units, koelinstallaties, technische lokalen, enzovoort. Andere daken liggen op hun beurt in de schaduw van de omliggende hoogbouw. Geen ideale situatie voor zonnepanelen.” Toch slaagde het team van het technisch departement erin om 2.625 panelen te plaatsen, goed voor een piekvermogen van 1.200 kWp en een geschatte jaarlijkse besparing van 443 ton CO₂. De panelen kregen een oost-westoriëntatie om zoveel mogelijk zon mee te pikken.
"Alle stroom blijft hier"
Alle energie die de zonnepanelen opwekken, gebruikt het ziekenhuis zelf. De stroom komt terecht op het interne middenspanningsnet en gaat rechtstreeks naar de diensten. Franky Gotelaere, technisch directeur: “We injecteren dus niets in het net. Bij stroompannes schakelen we over op grote generatoren die noodstroom opwekken. In noodsituaties willen we niet dat zonnepanelen ongecontroleerd stroom blijven leveren. Daarom is onze installatie zo ontworpen dat we de zonnepanelen veilig kunnen uitschakelen, naast de eisen die de netbeheerder oplegt.”
Zes procent zon
De 2.625 zonnepanelen zijn goed voor 6,3% van het totale stroomverbruik van het ziekenhuis, dat jaarlijks oploopt tot 18.000 MWh. In de maanden mei tot augustus haalt het ziekenhuis zelfs tot 10% uit zonne-energie. Christophe: “Voor een ziekenhuis is dat een mooi cijfer. Vergeet niet: we draaien hier dag en nacht.”
Het AZ Sint-Jan Brugge AV werkte voor de zonnepanelen samen met het Vlaams Energiebedrijf (VEB) dat instond voor het raamcontract. Hun expertise en ervaring deden het project vlot verlopen. Omdat het VEB al een aanbesteding organiseerde, hoefde het ziekenhuis dat zelf niet meer te doen. Christophe: “In 2 weken lagen de panelen op de verschillende daken. Wat volgde, was vooral technische afwerking en de nodige goedkeuringen.”
Terugverdientijd van 4 jaar
Het hele systeem gaat over enkele weken in werking, zodra de installatie officieel is gekeurd en aangekoppeld door Fluvius. De investering bedroeg zo’n 850.000 euro, met een verwachte terugverdientijd van 4 jaar.
Laadpalen in de nieuwe parkeertoren
In de nieuwe parkeertoren installeerde het ziekenhuis ook 12 laadpalen. Ze zijn beschikbaar voor zowel personeel als bezoekers, en werken met alle gangbare laadpassen. De installatie gebeurde in samenwerking met MobilityPlus dat ook de exploitatie verzorgt. Als de elektrificatie in Vlaanderen verder toeneemt, volgen er mogelijk meer laadpalen.

Warm zonder gas
Wat het AZ Sint-Jan Brugge AV uniek maakt: het ziekenhuis verwarmt zijn gebouwen al 40 jaar met restwarmte van de verbrandingsoven van Brugge. Dat betekent dat we geen aardgas gebruiken. Christophe: “Die aansluiting op het warmtenet is nog altijd een van onze grootste troeven. We sparen er jaarlijks een flinke hoeveelheid CO₂ mee uit. We hebben aardgasketels als back-up, maar het hele ziekenhuis verwarmen en warm water aanmaken doen we dus met restwarmte.”
Franky Gotelaere: “Met de nieuwe zonnepanelen en laadpalen komt daar nu een extra hoofdstuk bij. Niet alleen omdat het moet – Vlaanderen verplicht grootverbruikers om actie te ondernemen – maar vooral omdat ons ziekenhuis bewust wil investeren in een gezondere, meer duurzame toekomst. En elke euro die we besparen met hernieuwbare energie, kunnen we opnieuw investeren in zorg.”
"Elke euro die we besparen met hernieuwbare energie, kunnen we opnieuw investeren in de zorg."
- Technisch directeur, Franky Gotelaere
Dienst Communicatie