AZ Sint-Jan Brugge AV erkend als implantcentrum voor de behandeling van obstructief slaapapneusyndroom

Nieuwe behandeling met tongzenuwstimulator sinds kort mogelijk

Sinds kort kunnen een aantal zorgvuldig geselecteerde patiënten met matig tot ernstig obstructief slaapapneu, waarbij geen andere behandeling helpt, een terugbetaling krijgen voor een tongzenuwstimulator. Het AZ Sint-Jan Brugge AV is trots met de erkenning als implantcentrum voor de behandeling van obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) en kan hierdoor deze expertise als tweede Vlaamse ziekenhuis aanbieden. De dienst Neus-, keel- en oorziekten plant de eerste ingreep in eigen centrum begin april. Het team implanteerde reeds succesvol in een ervaren ziekenhuis meerdere patiënten waardoor de erkenning voor het AZ Sint-Jan Brugge AV een feit werd. Deze patiënten getuigen nu al van een verkwikkende slaap.

Slaapapneu is een aandoening waarbij tijdens de slaap de ademhaling tijdelijk stopt. Een behandeling voor deze aandoening is de UAS-procedure (upper airway stimulation), waarbij een kleine stimulator in de borstkas geïmplanteerd wordt en geconnecteerd wordt met de tongzenuw. Deze stimulator activeert tijdens de slaap de tongzenuw, waardoor de tong en het verhemelte niet naar achteren zakken en de patiënt normaal kan blijven ademen. De tongzenuw wordt gestimuleerd bij inademen, en relaxeert bij uitademen.

Tongpacemaker met afstandsbediening aangestuurd door de patiënt

De patiënt kan de tongzenuwstimulator met een afstandsbediening zelf activeren voor het slapengaan. Deze start met werken gemiddeld een halfuur na het inslapen. Bij het ontwaken wordt hij weer uitgeschakeld. De intensiteit van de stimulatie kan door de patiënt zelf worden aangepast. Ze moet krachtig genoeg zijn om de tongzenuw effectief te stimuleren, maar tegelijkertijd mild genoeg om de slaap niet te verstoren.

Erkenning en terugbetaling door het RIZIV

Het AZ Sint-Jan Brugge AV kan deze therapie aanbieden als één van de drie implantcentra in België met erkenning door het RIZIV.

“Dit is het resultaat van meer dan tien jaar sterke multidisciplinaire samenwerking rond OSAS in ons ziekenhuis. De dienst Neus-, keel- en oorziekten werkt o.a. nauw samen met de diensten Neurologie, Longziekten, Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie, Pneumologie, Anesthesie en kritische zorgen, Logopedie, Psychologie, Dieetafdeling en het Slaaplabo, waardoor we patiënten de beste gepersonaliseerde behandeling kunnen verstrekken. De patiënten worden zowel intern als door andere ziekenhuizen naar ons doorverwezen,” vertellen dr. Vauterin en dr. Dochy.

Levensbedreigend

OSAS of obstructieveslaapapneusyndroom kan beschouwd worden als een levensbedreigende en slopende ziekte omwille van het onderliggende mechanisme. Patiënten met matig tot ernstig OSAS stoppen minstens 15 keer per uur met ademen gedurende minstens 10 seconden per adempauze.

Als de keel 's nachts dichtklapt en iemand niet genoeg kwaliteitsvolle slaap krijgt, leidt dit tot vermoeidheid, gebrek aan concentratie, depressie en verkeersongelukken. Een gebrek aan zuurstof in het bloed tijdens de slaap verhoogt ook gemiddeld driemaal het risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, zoals hartinfarct, herseninfarct, hersenbloeding en hartritmestoornissen.

De gemoedsrust van een goede nachtrust zonder masker, slang of beugel

“Voor de patiënten is deze techniek een ontbrekende tweedelijnsbehandeling na het falen van de standaardtherapie via een masker dat over de neus en/of mond wordt gedragen tijdens de slaap (PAP),” gaan dr. Vauterin en dr. Dochy verder.

“Deze PAP-behandeling faalt of wordt moeilijk verdragen bij een deel van de patiënten. Dit kan door o.a. luchtdroogte, maskerlekken op het gelaat, lucht slikken tijdens de slaap of andere onaangenaamheden. Daarnaast behoort een speciaal ontwikkelde mondbeugel ook tot de mogelijkheden voor het behandelen van OSAS maar ook die kan onvoldoende effectief zijn of niet getolereerd worden door o.a. kaakgewrichtspijnen, spierspanning in de hals of een wurgreflex. Een deel van deze patiënten kon vroeger geen andere behandeling krijgen, waardoor ze in de kou blijven staan met een onbehandelde morbide ziekte. Voor hen biedt de tongzenuwstimulator een enorme functionele waarde door de levenskwaliteit te verbeteren en de levensverwachting te verlengen.

De gemoedsrust, wetende dat je een goede nachtrust kunt hebben, zonder het gedoe van het dragen van maskers of andere orale hulpmiddelen, is onbetaalbaar,” besluiten de artsen.

Een cuff om de tongzenuw (blauw) wordt onder de huid verbonden aan een stimulator tussen sleutelbeen en borststreek. Vanuit de stimulator loopt een draadje naar de long toe. Hieraan zit een sensor. Die sensor geeft een signaal bij inademen naar de stimulator, die vervolgens de tongzenuw stimuleert om de ruimte achteraan de keel te vergroten en de slaapapneu te bestrijden.
Een cuff om de tongzenuw (blauw) wordt onder de huid verbonden aan een stimulator tussen sleutelbeen en borststreek. Vanuit de stimulator loopt een draadje naar de long toe. Hieraan zit een sensor. Die sensor geeft een signaal bij inademen naar de stimulator, die vervolgens de tongzenuw stimuleert om de ruimte achteraan de keel te vergroten en de slaapapneu te bestrijden.
Een patiënt activeert draadloos met de afstandsbediening het implantaat voor het slapengaan om slaapapneu te behandelen eens ze in slaap gevallen is.
Een patiënt activeert draadloos met de afstandsbediening het implantaat voor het slapengaan om slaapapneu te behandelen eens ze in slaap gevallen is.
De dienst Neus-, keel- en oorziekten met v.l.n.r. dr. Tom Vauterin, dr. Catherine Dick en dr. Frederick Dochy, met expertise in chirurgie voor OSAS, sociaal storend snurken en gelaat- en halsheelkunde.
De dienst Neus-, keel- en oorziekten met v.l.n.r. dr. Tom Vauterin, dr. Catherine Dick en dr. Frederick Dochy, met expertise in chirurgie voor OSAS, sociaal storend snurken en gelaat- en halsheelkunde.

Dienst Communicatie

AZ Sint-Jan Brugge AV

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over AZ Sint-Jan Brugge AV

Het AZ Sint-Jan Brugge AV is een autonome verzorgingsinstelling waar 258 artsen en 3462 andere medewerkers zetten zich inzetten voor innovatieve referentiezorg voor iedereen. De twee campussen (Sint-Jan en SFX) vormen samen het op een na grootste ziekenhuis van West-Vlaanderen.

Als open ziekenhuis, waar élke zorgbehoevende welkom is, los van sociale achtergrond, geloofsovertuiging of financiële draagkracht hanteert het AZ Sint-Jan Brugge AV bewust alleen conventietarieven.

In een geest van vernieuwing streeft het voortdurend naar toonaangevende topzorg in een aantal medische domeinen. AZ Sint-Jan Brugge AV is een referentie in de regio en voor bepaalde expertises zelfs tot ver buiten de regio.

Het AZ Sint-Jan Brugge AV bundelt intern én extern krachten om de meest kwalitatieve zorg aan te bieden. Intern vertaalt zich dat in een grote multidisciplinariteit en doorgedreven synergie tussen verschillende diensten, medewerkers en artsen. Extern heeft AZ Sint-Jan Brugge AV bijna 150 samenwerkingsverbanden lopen, een cijfer waarmee het koploper is in West-Vlaanderen.

 

Neem contact op met

Campus Sint-Jan Ruddershove 10 8000 BRUGGE Campus SFX Spaanse Loskaai 1 8000 BRUGGE

+32 50 45 36 36

communicatie@azsintjan.be

azsintjan.be