AZ Sint-Jan Brugge AV behaalt als 1e West-Vlaams ziekenhuis het Voka-certificaat voor duurzaam ondernemen

Voor het eerst behaalde een West-Vlaamse ziekenhuis het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. De eer ging naar Het AZ Sint-Jan Brugge AV. Na de positieve eindbeoordeling kende Voka het label officieel toe op 24 juni. Deze erkenning bevestigt dat het AZ Sint-Jan Brugge AV duurzaamheid structureel wil verankeren in de dagelijkse werking.
Wat is het Voka Charter Duurzaam Ondernemen?
Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen is een begeleidingstraject van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, dat bedrijven en organisaties helpt om duurzaamheid te integreren in hun werking. Het charter is gebaseerd op de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties en stimuleert deelnemers om jaarlijks actiepunten uit te voeren en tastbare verbeteringen te realiseren. Na een positieve evaluatie door een onafhankelijke jury ontvangen organisaties het Voka-certificaat.

VCDO Certificaat 2025 Laureaat AZ Sint Jan Brugge AV NL.pdf
PDF 868 KB
Van losse initiatieven naar een gestructureerde aanpak
Binnen het AZ Sint-Jan Brugge AV bestonden al heel wat initiatieven rond duurzaamheid, maar vaak bleven die beperkt tot afzonderlijke diensten. De diensten Milieu en Kwaliteit trokken samen het traject voor het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Door alle acties te bundelen in één gestructureerd traject en ze naar een hoger niveau te tillen, zet het ziekenhuis de eerste stap naar een ziekenhuisbreed duurzaamheidsbeleid. Het ziekenhuis realiseerde 20 concrete projecten en bracht duurzaamheid zo naar alle niveaus van de organisatie.
Concrete projecten met tastbare impact
Enkele voorbeelden: de ziekenhuiskeuken verminderde voedselverspilling door efficiënter in te kopen en het aanbod te optimaliseren. De Technische dienst breidde de installatie van zonnepanelen uit en verving oude stookketels door energiezuinigere alternatieven. Vanuit de Aankoopdienst en Ziekenhuisapotheek keken we om duurzame aankopen uit te voeren.
In het Operatiekwartier groeide een inzamelactie van plastic dopjes uit tot een recyclageproject van hard medisch verpakkingsmateriaal, met opbrengst voor de opleiding van geleidehonden. Ook sterilisatiedoeken krijgen voortaan een tweede leven als grondstof voor onder meer dashboards in de auto-industrie. Het ontstickeren, plooien, bundelen en persen van de doeken gebeurt door Oranje vzw, dat mensen in een kwetsbare arbeidspositie een zinvolle dagbesteding biedt. Op die manier draagt het ziekenhuis niet alleen bij aan een duurzamere wereld, maar ook aan maatschappelijke inclusie.
Daarnaast investeerde het AZ Sint-Jan Brugge AV als grote Brugse werkgever ook in het welzijn van eigen medewerkers met de ontwikkeling van een welzijnsbeleid. Verder nam het ook preventiemaatregelen rond ergonomie en mobiliteit.
Duurzaamheid als blijvende ambitie
We beschouwen het Voka-label als een belangrijke stap, maar we zien het vooral als een vertrekpunt. Het ziekenhuis blijft investeren in duurzaamheid op alle vlakken. We hebben de ambitie om een toonaangevende en maatschappelijk verantwoorde zorgpartner te zijn en te blijven. Want goede zorg laat niemand achter, ook de maatschappij niet.
Heb je nog bijkomende vragen? Aarzel niet om ons te contacteren.
Dienst Communicatie