Al drie succesvolle implantaties met meest innovatieve defibrillator ter wereld in het AZ Sint-Jan Brugge AV

Cardiologen van het AZ Sint-Jan Brugge AV implanteerden al drie keer succesvol een nieuw type defibrillator, een extravasculaire implanteerbare cardioverter defibrillator (EV-ICD). Dit is een van de meest innovatieve defibrillators voor patiënten met ernstige hartritmestoornissen die kunnen leiden tot plotselinge hartstilstand. De drie jonge patiënten stellen het ondertussen goed.

De EV-ICD bestaat uit een defibrillator die onder de linkeroksel van de patiënt wordt geïmplanteerd en geconnecteerd is met een defibrillatie-elektrode die achter het borstbeen voor het hart wordt geplaatst. Het is een extravasculaire defibrillator wat betekent dat er geen elektrodedraden meer door een ader in het hart gebracht worden. Het systeem werkt als een traditionele defibrillator maar elimineert de risico’s die gepaard gaan met het plaatsen van elektroden in het hart. Het laat zowel pijnloze antitachycardie pacing therapie (ATP) als levensreddende defibrillatie toe.

Minder risico op complicaties

Cardioloog dr. Jean-Benoît le Polain de Waroux voerde samen met dr. Wim Vergauwen de ingrepen uit bij drie jonge, sportieve patiënten:

“De traditionele inwendige of transveneuze defibrillatoren zorgen geregeld voor complicaties op lange termijn," verduidelijkt dr. Le Polain de Waroux. "De bloedvaten kunnen verstoppen, elektroden kunnen beschadigd raken en het risico op bloedinfecties is aanzienlijk. Ongeveer 10% van de patiënten die behandeld worden met een transveneuze defibrillator krijgt een of andere complicatie. Bij één van de drie patiënten die we nu behandelden, ging het inderdaad om een her-implantatie na een verwijdering van een beschadigde transveneuze elektrode", licht dr. Le Polain de Waroux toe.

“Omdat we deze nieuwe defibrillator onder de huid aan de zijkant van de borstkas plaatsen, kunnen we de elektrode rechtstreeks achter het borstbeen voor het hart plaatsen," gaat dr. Le Polain de Waroux verder. "Er hoeven dus geen draden in het hart gebracht te worden. Vanuit die positie kan de defibrillator zowel het hart stimuleren als een elektrische schok toedienen. Dit is een nieuwe stap vooruit in de behandeling van patiënten met een ernstige hartaandoening.” ​

Succespercentage

Het Medtronic EV ICD-systeem werd onlangs geëvalueerd in een doorslaggevend internationaal onderzoek, dat aan de commerciële lancering voorafging. Hieraan namen 356 patiënten deel van 46 verschillende ziekenhuizen in Europa, Noord-Amerika, het Midden-Oosten, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. In het onderzoek behaalde het EV ICD-systeem een succespercentage van 98,7% voor defibrillatie.

Hartcentrum

Het Hartcentrum van het AZ Sint-Jan Brugge AV is het grootste centrum in ons land voor de behandeling van hartritmestoornissen. Het is dus geen toeval dat het ziekenhuis als één van de eerste ziekenhuizen in België deze nieuwe EV-ICD defibrillator implanteerde.

De elektrode wordt rechtstreeks achter het borstbeen voor het hart geplaatst. Er hoeven geen draden in het hart gebracht te worden wat het risico op complicaties doet afnemen.
De elektrode wordt rechtstreeks achter het borstbeen voor het hart geplaatst. Er hoeven geen draden in het hart gebracht te worden wat het risico op complicaties doet afnemen.
Vanuit deze positie kan de defibrillator zowel het hart stimuleren als een elektrische schok toedienen.
Vanuit deze positie kan de defibrillator zowel het hart stimuleren als een elektrische schok toedienen.
De cardiologen implanteerden succesvol een nieuw type defibrillator bij drie jonge patiënten.
De cardiologen implanteerden succesvol een nieuw type defibrillator bij drie jonge patiënten.

 

Dienst Communicatie

AZ Sint-Jan Brugge AV

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over AZ Sint-Jan Brugge AV

Het AZ Sint-Jan Brugge AV is een autonome verzorgingsinstelling waar 258 artsen en 3462 andere medewerkers zetten zich inzetten voor innovatieve referentiezorg voor iedereen. De twee campussen (Sint-Jan en SFX) vormen samen het op een na grootste ziekenhuis van West-Vlaanderen.

Als open ziekenhuis, waar élke zorgbehoevende welkom is, los van sociale achtergrond, geloofsovertuiging of financiële draagkracht hanteert het AZ Sint-Jan Brugge AV bewust alleen conventietarieven.

In een geest van vernieuwing streeft het voortdurend naar toonaangevende topzorg in een aantal medische domeinen. AZ Sint-Jan Brugge AV is een referentie in de regio en voor bepaalde expertises zelfs tot ver buiten de regio.

Het AZ Sint-Jan Brugge AV bundelt intern én extern krachten om de meest kwalitatieve zorg aan te bieden. Intern vertaalt zich dat in een grote multidisciplinariteit en doorgedreven synergie tussen verschillende diensten, medewerkers en artsen. Extern heeft AZ Sint-Jan Brugge AV bijna 150 samenwerkingsverbanden lopen, een cijfer waarmee het koploper is in West-Vlaanderen.

 

Neem contact op met

Campus Sint-Jan Ruddershove 10 8000 BRUGGE Campus SFX Spaanse Loskaai 1 8000 BRUGGE

+32 50 45 36 36

communicatie@azsintjan.be

azsintjan.be